000 A blog is Born. Να μας ζήσει!

Όπου σήμερα προσπαθούμε να εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε αυτό το blog, και να θυμηθούμε οτι δεν πρέπει να παίρνουμε τους εαυτούς μας πολύ στα σοβαρά



Το σινεμά ως μια συνεχώς εξελισσόμενη τέχνη.

Έχοντας αποφοιτήσει από το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, και έχοντας μια πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία, ξέρω πλέον ότι η διεύθυνση φωτογραφίας αποτελεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ τέχνης και τεχνικής. Αυτή η ισορροπία είναι κάτι που κατακτιέται με καθημερινή πρακτική, με αφοσίωση και αγάπη για το σινεμά και ατελείωτες εργατοώρες πάνω στα εργαλεία και μπροστά από τις "μαγικές" οθόνες. Δεν μπορείς να είσαι κινηματογραφιστής στη σύγχρονη συνθήκη χωρίς να μαθαίνεις συνεχώς. Δεν γνωρίζω πως ήταν οι προηγούμενες γενιές κινηματογραφιστών που έμαθαν να δουλεύουν με φιλμ, αλλά στην ψηφιακή κινηματογραφία, τα εργαλεία αλλάζουν συνεχώς και πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για να δούμε αν μπορούν να μας προσφέρουν νέους τρόπους να πούμε καλύτερα τις ιστορίες μας. Πέρα από τα εργαλεία που διαρκώς εξελίσσονται, θα υπάρχει πάντα κάτι νέο στον τρόπο κινηματογράφησης που μπορεί είτε να το δώσει η χρήση μια νέας τεχνολογίας είτε να είναι κάποιος συνδυασμός από γνωστές τεχνικές που κανείς δε σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει.

Sharing is caring

Για να υπάρχει αυτή η διαρκής εξέλιξη, απαιτείται μοίρασμα της γνώσης. Οι σχολές κινηματογράφου είναι ένας δρόμος, μετά την αποφοίτηση όμως η πρακτική εξάσκηση είναι το καλύτερο σχολείο. Έχω μάθει πολλά από τα λάθη που έκανα ως φοιτητής και ως νεαρός επαγγελματίας, από το να ξεχνάω τις μπαταρίες ή τις κάρτες μέχρι να ξεχνάω να πατήσω το REC. Αυτά τα λάθη όταν τα κάνεις, τα μαθαίνεις για πάντα. Μέχρι εδώ ολα καλά. Αυτά είναι τα απλά.
Για τα πιο σύνθετα υπάρχουν ενώσεις διευθυντών φωτογραφίας (GSC, ASC, BSC κλπ.), διεθνής λίστες ανταλλαγής συμβουλών και ερωταπαντήσεων (Cinematography Mailing List) αλλά και καταξιωμένοι επαγγλεματίες που μοιράζονται την εμπειρία τους χωρίς αντίτιμο ή και επι πληρωμή (Roger Deakins, Wandering DP, Shane Hurlbut, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος). 

Προεκλογικές δεσμεύσεις...

Σε αυτό το blog θα προσπαθήσω να παρουσιάσω νέο εξοπλισμό που "πέφτει" στα χέρια μου, να αναλύσω σκηνές από ταινίες που έχω κινηματογραφήσει, να συνομιλήσω με συναδέλφους πάνω στο αντικείμενο της διευθυνσης φωτογραφίας και να αναλύσω θεματικές που μπορεί να προβληματίζουν τον σύγχρονο κινηματογραφιστή. Ενδιαφέρον έχει και η όλη συζήτηση που γίνεται για τον κόσμο του σινεμά και γενικότερα τον κόσμο, στην μετά την πανδημία εποχή. 

Να μας ζήσει το νέο blog, λοιπόν!